Lapuan Helluntaiseurakunnan historia

Helluntaiseurakunta vuosikymmenien saatossa Lapualla

Helluntaisanoma tuli Suomeen norjalaisen T.B. Barratin vieraillessa maassamme vuonna 1911.

Lapualle helluntalaisuus tuli melko nopeasti. Siihen vaikutti voimakkaasti kätilö Jenny Harden. Hän muutti paikkakunnalle v. 1930 Helsingistä, jossa hän oli tullut uskoon jo aikaisemmin. Lapualla alettiin pitää kokoussarjoja, joissa puhujina olivat Veikko ja Kusti Lähde sekä Eino Manninen. Vuonna 1932 tuli uskoon kätilö Hardenin työtoveri Anja Lahdensuo. Heidän omistama synnytyslaitos olikin sen jälkeen helluntalaisten kokoontumispaikkana. Suurempia kokouksia oli seurahuoneen yläsalissa.

Seurakunnan perustaminen

Lapuan Betania-seurakunta perustettiin 3.7.1935 synnytyslaitoksen naapurissa Peltosen talossa vaasalaisen saarnaja Oskar Tillanderin johdolla. Perustavassa kokouksessa olivat mukana Helge Hirvelä, Elias Koskinen, Maija Linjamäki, Martta Kotiaho, Helvi Sarell, Rauha Marttala, Sulo Marttala, Kerttu Virtanen, Maija Koivumäki, Matti Tynjälä, Edla Tynjälä, Fanny Paasi ja Eeva Latvasalo. Seurakunta vuokrasi kaksi huonetta samasta talosta ensimmäiseksi rukoushuoneeksi. Sitten kokoontumispaikaksi vuokrattiin Alasaaren pihatupa. Toiminnan kasvaessa myöhemmin rukoushuoneeksi hankittiin entinen elokuvateatteri Uusikuu.

Oma rukoushuone

Ensimmäinen uusi rukoushuone rakennettin saarnaaja Niilo Yli-Vainion johdolla Patruunatehtaan lähelle ja sen vihkiäisiä vietettiin 17.12.1950. Samana vuonna saatiin liittää seurakuntaan 45 uutta jäsentä. Rukoushuonetta laajennettiin v. 1974.

Hautausmaa ostettiin yhdessä Lapuan vapaakirkon kanssa v. 1952. Lähetystyö aloitettiin v. 1958. Lähetystyö on lisääntynyt voimakkaasti 2000-luvulla ja useita omia seurakunnan jäseniä on lähtenyt lähetystyöntekijöiksi. Ystävyyskaupunkimme Venäjällä on Tambov. Saarnaaja Matti Rajamäki muistelee 1950-lukua voimakkaana herätyksen aikana. Sunnuntai-illan kokoukset välitettiin kovaäänisten välityksellä rukoushuoneemme ympäristöön. Tapio Nousiaisen kokoussarjassa nuorisoseuralla vuonna 1959 kaatui jo ihmisiä Pyhän Hengen vaikutuksesta. Seurakunnan viikko-ohjelmassa oli kokouksia lähes joka päivälle. Tiistaina oli rukouskokous, keskiviikkona oli aina Oravankylässä kokous, torstaina rukoushuoneella ja perjantaina Haapakoskella kotikokous. Sunnuntaina oli normaalit kaksi kokousta.

Nuorisotoiminta

1960-1970 luvuilla seurakunnassa alkoi voimakkaampi lapsi ja nuorisotyö. Perinteisten pyhäkoulujen lisäksi alkoivat tyttö ja poikakerhot. Ensimmäinen kesäleiri pidettiin vuonna 1971 saarnaaja Matti Takalan johdolla. Suuren suosion saavutti myös alle kouluikäisille tarkoitettu tenavakerho. Teetupa työllä haluttiin saavuttaa kadun nuoria. Vuonna 2009 nuorisokahvila Balanssi tuli seurakunnan hoidettavaksi. Apuna siinä ovat eri seurakunnat ja järjestöt. Nuoret aikuiset ovat tuoneet myös piristävän värin voimakkaalla toiminnallaan seurakunnassa. Paikallisradioissa ovat omat ohjelmat. Toivon tiistai-tilaisuudella lähestytään alkoholisti ongelmaisia. Seurakuntakuoro toiminta on elpynyt ja siinä on 30-40 innokasta laulajaa ja soittajaa. Erilaiset rukoustilaisuudet ovat lisääntyneet viikko-ohjelmassa.

Uusi rukoushuone

Vuonna 1977 alkanut Niilo Yli-Vainion kautta tullut herätysaalto kaksinkertaisti seurakunnan jäsenmäärän. Tarvittiin uusi rukoushuone ja kökkätyönä rakennettu toimintakeskus vihittiin tammikuussa 1988. Se sijaitsee ydinkeskustassa, asemakadulla. Pääsaliin mahtuu 350 kuulijaa. Sen kellarikerroksessa toimii lähetyksen kirpputori

Perinteisten kesäjuhlien lisäksi on viime vuosina pikkuteltta jälleen kiertänyt sivukyliä. Samoin ensimmäisen kerran vuonna 2009 pidettiin Hengellisen Musiikin Festivaalit Vanhassa Paukussa. Perinne jatkuu myös tänä kesänä. Seurakunnassa on jäseniä tällä hetkellä noin 290.

Heikki Tervasmäki