Helluntaiherätys suomessa

Karismaattisia ilmiöitä esiintyi Suomessa jo 1700- ja 1800-luvuilla heränneiden ja lestadiolaisten parissa muun muassa kielillä puhumisen muodossa. Uutisia vuonna 1906 alkaneista Pyhällä Hengellä täyttymisistä Azusa-kadulla Yhdysvalloissa levisi myös Suomeen. Toimittaja Pekka Brofelt kirjoitti paljon näistä tapahtumista Kotimaa-lehdessä ja perustamassaan Toivon Tähti-lehdessä. Eri piireihin kuuluneet uskovat alkoivat kokoontua yhteen ja rukoilla Pyhän Hengen kastetta. Helluntaiherätys tuli Suomeen jo vuonna 1908 Ruotsista käsin Pohjanmaalle ruotsinkielisten keskuuteen. Norjalainen metodistipastori T.B. Barratt oli vieraillut vuonna 1906 Yhdysvalloissa ja täyttynyt siellä Pyhällä Hengellä. Hän oli tuonut helluntaiherätyksen Eurooppaan. Hänelle lähetettiin useita pyyntöjä tulla Suomeen. Hän vieraili useita kertoja maassamme, ensimmäisen kerran vuonna 1911. Monet täyttyivät Pyhällä Hengellä ja puhuivat kielillä.

Tämän uuden siunauksen kokeneet joutuivat jättämään hengelliset kotinsa ja muodostamaan helluntaiseurakuntia. Ensimmäinen perustettiin vuonna 1915 Helsinkiin. Vähitellen seurakuntia syntyi muuallekin. 1930-luku ja 1940-luvun alku olivat voimakkaan kasvun aikaa.

Nyt Suomessa on noin 250 seurakuntaa ja niissä on noin 47 000 jäsentä. Helluntailaiset ovat Suomessa kolmanneksi suurin uskonnollinen yhteisö.

Seurakuntia johtavat vanhimmat ja työntekijät. Seurakunnat ovat itsenäisiä, mutta niillä on paljon yhteistä toimintaa ja keskinäistä yhteyttä. Seurakuntien työntekijät ja vanhimmat kokoontuvat vuosittain yhteen keskustelemaan herätysliikkeen yhteisistä asioista. Fida International on Suomen suurin lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, jolla noin 360 lähetystyöntekijää 59 eri maassa. Suomen valtio tukee lukuisia kehitysyhteistyöhankkeita Fidan kautta monissa eri maissa. Iso Kirja -opistossa Keuruulla on paljon opiskelijoita eri linjoilla.

Helluntaiseurakunnan jäseniltä ei peritä mitään maksuja. Kaikki toiminta perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin. Helluntaiseurakunnilla on voimakas lapsi- ja nuorisotyö.