Helluntaiherätys maailmassa

Helluntaiherätys on levinnyt lähes kaikkialle maailmaan. Ihmisiä vetää puoleensa erityisesti herätyksen elämyksellisyys sekä seurakuntien yhteisöllisyys, tasa-arvoisuus ja kansainvälisyys. Monet ihmiset eivät tyydy pelkkään oppiin, vaan he kaipaavat kokemusta Jumalan konkreettisesta kosketuksesta. Sitä he saavat Pyhän Hengen kasteessa ja toiminnassa.

Helluntailiikkeeseen kuuluu monenlaisia kirkkokuntia ja yhteisöjä. Yhdysvalloissa vuonna 1914 perustettu Assemblies of God on kansainvälisesti merkittävin helluntailiike. World Assemblies of God Fellowship on maailman suurin helluntaijärjestö, johon kuuluu yli 300 000 seurakuntaa yli 200 maasta. Se on neljänneksi suurin kristittyjen yhteisö koko maailmassa ja siinä on jäseniä on yli 61 miljoonaa. Eteläkorealainen helluntaiseurakunta Yoido Full Gospel Church on maailman suurin seurakunta. Sunnuntain jumalanpalveluksissa käy yli 800 000. Perinteisiä helluntailaisia arvioidaan olevan yli 100 miljoonaa.

Helluntailaisilla on maailmanlaajuisia yhteisiä järjestöjä, jota pyrkivät koordinoimaan ja tehostamaan kansainvälistä kanssakäymistä ja yhteistyötä. Lasten ja nuorten työhön panostetaan paljon. Lähetys- ja kehitysyhteistyö on laajaa ja voimakasta.

Karismaattisiin yhteisöihin kuuluu noin 200 miljoonaa ihmistä. Uuskarismaattisiksi kutsutaan yhteisöjä, jotka eivät kuulu perinteisiin helluntailaisiin tai karismaattisiin yhteisöihin. Heitä on yli 300 miljoonaa.

Vuoden 2009 uskontotilaston mukaan helluntailaisiin, karismaattisiin ja uuskarismaattisiin yhteisöihin arvioidaan kuuluvan yli 600 miljoonaa. Kyseessä on kristittyjen toiseksi suurin ryhmä maailmassa ja se kasvaa nopeimmin. Vain roomalaiskatolisia on enemmän. Helluntailaisten, karismaattisten ja uuskarismaattisten yhteisöjen suurimmat kannattajakunnat ovat Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa. Erityisesti köyhät ihmiset ovat hyvin vastaanottavaisia helluntaisanomalle Jeesuksen pelastavasta armosta ja Pyhän Hengen voimasta, jotka kuuluvat kaikille ihmisille.