Helluntaiherätyksen historia

Helluntaiherätyksessä uskotaan, että myös nykyään Jumala kastaa Pyhällä Hengellä ja että armolahjat toimivat niin kuin Raamatussa Apostolien tekojen -kirjassa kerrotaan tapahtuneen alkuaikoina.

1900-luvun alussa oli eri puolilla maailmaa uskovia, jotka rukoilivat Jumalalta Pyhän Hengen kastetta. Sitä saatiin kokea muun muassa Intiassa ja Armeniassa. Vuonna 1901 Charles F. Parhamin raamattukoulussa Kansasin Topekassa Yhdysvalloissa koettiin Hengellä täyttymisiä ja kielillä puhumisia. Vuonna 1906 Los Angelesissa Azusa-kadulla nuoret ja vanhat, naiset ja miehet, valkoiset ja mustat alkoivat täyttyä Pyhällä Hengellä. Monet puhuivat kielillä, jotkut profetoivat sekä esiintyi muita karismaattisia ilmiöitä. Sairaiden puolesta rukoiltiin ja moni parantui. Uutiset näistä tapahtumista levisivät nopeasti ympäri maailmaa lehdistön välityksellä. Monet matkustivat paikan päälle, täyttyivät itse Pyhällä Hengellä ja veivät herätyksen kotiseuduillensa. Näin syntyi helluntaiherätys ja se levisi nopeasti ja voimakkaasti kaikkialle maailmaan.

Helluntaiherätyksellä ei ole perustajaa. Alusta alkaen se oli kansanherätys, johon mukaan tuli ihmisiä eri yhteiskuntakerroksista ja kansallisuuksista.

Perinteisissä kirkoissa ja seurakunnissa suhtauduttiin näihin karismaattisiin ilmiöihin yleensä kielteisesti. Pyhän Hengen kasteen saaneet joutuivat useimmiten jättämään kirkkonsa ja muodostamaan omia kirkkoja ja seurakuntia. Mitään maailmanlaajuista yhtenäistä helluntaikirkkoa ei syntynyt.

1900-luvun puolivälin jälkeen monissa perinteisissä kirkoissa tapahtui avautumista karismaattisiin ilmiöihin nähden. Näin syntyi karismaattisia yhteisöjä kirkkojen sisälle ja ulkopuolelle. Puhutaan Pyhän Hengen toisesta aallosta. 1980- ja 1990-luvuilla alkoi kolmas aalto, jolloin syntyi paljon uuskarismaattisia seurakuntia edellä mainittujen yhteisöjen lisäksi.

Helluntailaisten, karismaattisten ja uuskarismaattisten määrä kasvoi pienestä alusta 600 miljoonaan runsaan 100 vuoden aikana. Ihan uskomaton menestystarina kirkkohistoriassa!