Blogi


 

Pahan päivän varalle

Veli-Matti Köykkä | 30.4.2020 6.30

Pahan päivän varalle

Isäni tapasi käyttää otsikon sanontaan, laittaessaan jotain ylimääräistä tavaraa säilöön. Sotavuosina koetut puutteen päivät olivat opettaneet säästämään. Pahan päivän varalle varautuminen sai isäni kohdalla tosin koomisiakin piirteitä.


Hänen jäämistöstään löytyi esimerkiksi kaupan lapuilla varustettuja polkupyörän ulkokumeja reilusti yli kymmenen kappaletta. Muutamat niistä roikkuvat vieläkin varastossani. Sotavuosina kun polkupyörän ulkokumeja ei ollut saatavilla, joutui ne korvaamaan vanteen ympärille kiedotulla köydellä, joten se ei saa nyt enää toistua!
On hyvä varautua elämän tuomiin haasteisiin, mutta kuten meneillään oleva koronakriisi on osoittanut, ei edes valtioiden tasolla siinä ole kyetty onnistumaan. Elämän kriisit kun muuttavat aina muotoaan.
Kuningas Daavid osasi ennakoida jotain oleellista. ”Kun Daavidin päivät lähestyivät loppuaan ja hänen oli aika kuolla, hän antoi pojalleen Salomolle käskyn sanoen: - Minä menen nyt tietä, jota koko maailman on kuljettava. Ole luja ja ole mies. Noudata Herran, Jumalasi tahtoa.” (1 Kun 2:1-3)
Daavid sanoo: ”menen tietä, jota koko maailman on kuljettava”. Tämä on yksinkertainen totuus. Koko maailma kulkee tätä samaa tietä, joten miten hyvin sinä olet varautunut kuolemaasi? En tarkoita sitä, onko kahvikupit jaettu tyttärille ja pokasahat pojille, vaan mikä on sydämesi suhde Jumalaan? Älä tuudittaudu siihen luuloon, ”että kyllä ne papit sitten hoitaa hautajaisissani hommansa”. Voin nimittäin sanoa, ettei meillä papeilla ole iankaikkisuuden suhteen mitään taikasanoja.  Jokaisen pitää henkilökohtaisesti hoitaa asia kuntoon. Onneksi Jumala on rakkaudessaan ilmoittanut meille selvästi, että paras ja ainoa varautumissuunnitelma on henkilökohtainen usko Jeesukseen. Ja se toimii näin: ”Sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan.” (Room 10:9) Kristuksen sisäinen tunteminen antaa sen rauhan, joka kestää, niin elämän kriiseissä, kuin kuolemankin edessä. Daavid antoi pojalleen Salomolle vielä henkisen testamentin ja rohkaisi häntä vaeltamaan Jumalan tahdon mukaan. Salomo taas puolestaan jätti timanttisen varautumisohjeen nuorille: ”Muista Luojaasi nuoruudessasi, ennen kuin pahat päivät tulevat.” (Saarn 12:1) Siunattua kesän odotusta.

Veli-Matti Köykkä

(kirjoitus julkaistu Lapuan Sanomissa 23.4.20)