Blogi


 

Etsikää ensin

Marjo | 28.8.2019 14.00

Etsikää ensin mustikoita… vai miten se menikään?


 

Kesän ajalle riittää paljon vipinää ja näin loppukesästä miettii miten ehtii marjametsään, jotta saisi marjat säilöttyä talveksi. Tämän vuoden uutiset huonosta mustikkasadosta saivat lisäksi pienen stressinpoikasen päälle, eikä sitä helpottanut se kun takataskussa ei ollut tiedossa hyviä mustikkapaikkoja. Laskeskelin vapaita iltoja ja tutkailin sääkarttoja, milloin pääsisin metsään.

Sitten hellepäivien jälkeen tuli kivan viileä sää marjaretkelle, mutta jouduinkin valinnan paikalle kun samana iltana olisi ollut kesäseurat, mihin myös teki mieli mennä. Päädyin lopulta lähtemään seuroihin, vaikka seuraavalle illalle lupailtiinkin vähän sadetta. Päätös oli hyvä, sillä illan saarnapuhe kosketti ja hoiti. Ja seuraavan illan mustikkaretkikin onnistui yli odotusten sekä sään että saaliin suhteen. Metsäretken jälkeen mieheni leikkisästi totesi: ”Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa, niin mustikatkin teille annetaan”.

Lause Jumalan valtakunnan asettamisesta etusijalle elämässä löytyy Jeesuksen vuorisaarnasta. Jeesus varoittaa meitä kokoamasta aarteita maan päälle todeten, että siellä missä on meidän aarteemme niin siellä on myös sydämemme.  Tämän sijaan hän lohdullisesti ohjaa meitä olemaan murehtimatta siitä, mitä puemme päällemme tai mitä söisimme, sillä Taivaallinen Isä kyllä tietää meidän näitä tarvitsevan. Ja sitten Jeesus sanoo nämä merkilliset sanat: ”Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan.” Ihmeelliseltä kuulostava lupaus Jeesuksen seuraajille.

Mutta mikä on se valtakunta, mitä tulisi etsiä? Luukkaan evankeliumissa Jeesus sanoo, että Jumalan valtakunta ei tule näkyvällä tavalla, vaan se on sisäisesti meissä. Raamatussa sanotaan myös, että Jumalan valtakunta on lasten kaltainen ja sen kerrotaan olevan vanhurskautta, rauhaa ja iloa Pyhässä Hengessä. Jumalan valtakunnassa pieni on suurta, ensimmäiset tulevat viimeisiksi ja viimeiset ensimmäisiksi. Vuorisaarnassa Jeesus kuvaa näitä ihmisiä: hengessään köyhiä, murheellisia, kärsivällisiä, niitä joilla on vanhurskauden nälkä ja jano, armahtavaisia, puhdassydämisiä, rauhantekijöitä ja niitä joita vanhurskauden tähden vainotaan… ”sillä heidän on taivasten valtakunta” (Matt.5:3-10). Jumalan valtakunnassa löytyy armahdus sille, joka syntinsä tunnustaa ja hylkää. Ihmeellinen armon valtakunta, missä saamme anteeksi, mutta mikä haastaa myös meitä armahtamaan. Jeesuksen sanoin: ”Sillä jos te annatte anteeksi ihmisille heidän rikkomuksensa, niin teidän taivaallinen Isänne myös antaa teille anteeksi” (Matt.6:14-15).

Näitä Raamatun sanan kirjoituksia lukiessa sydämestä nousee rukous, että näkisin oman sokean pisteeni itsekkyydessäni ja löytäisin tämän Jumalan valtakunnan salaisuuden, missä ajallinen ja näkyvä saa oikeat mittasuhteet iankaikkisen aarteen rinnalla. Tätä valtakuntaa etsin ja jotain olen siitä saanut jo kokeakin. Siinä murehtiminen ja huolehtiminen saa vaihtua levolliseen luottamukseen Jumalan huolenpidosta.

Rakas Taivaallinen Isä.
Tulkoon sinun valtakuntasi ja tapahtukoon sinun tahtosi minun elämässäni.
Anna minulle pyhä huolettomuus, missä näen ikuiset aarteesi tärkeimpinä,
mutta en laiminlyö tehtäviäni ja laupeuden osoittamista lähimmilleni.
Kiitos, että puetat kedon kukkaset ja ruokit taivaan linnut, etkä unohda minuakaan.
Kiitos kukkasista, mustikkapiirakasta iltapäiväkahvilla ja kauniista mekosta.
Sinä olet ihmeellisesti huolehtinut kaikesta – jopa niin,
että näyttää kuin tuhlaisit hyvyyttäsi pieniin yksityiskohtiinkin.
Auta minua, että voisin jakaa tätä sinun hyvyyttäsi myös muille.
Niin ajallisissa tarpeissa kuin olemalla läsnä silloin
 kun lähimmäiselläni on murhetta tai hän on apua vailla.
Anna minulle voimaa luopua ilolla omastani muiden hyväksi ja ymmärrystä nähdä,
miten valtakuntasi rikkaudet lisääntyvät jakamalla.

Marjo