Blogi


 

Liian rikas vai tarpeeksi köyhä?

Jimmy Huhtala | 28.2.2019 13.05

Raamattua lukiessa törmää toistuvasti ajatukseen, jonka mukaan rikkaan näyttäisi olevan vaikeampi pelastua kuin köyhän. Muutenkin Jumalan apu vaikuttaisi Raamatun valossa olevan suunnattu ensisijaisesti köyhille. Äkkiseltään tämä tuntuu hieman epäoikeudenmukaiselta, eikö pelastus ja Jumalan hyvyys olekaan tasapuolisesti kaikkia ihmisiä varten?


 

                      Rikkaus ei välttämättä tarkoita sitä, että tili on täynnä euroja ja salkku täynnä osakkeita. Rikkaus on ennen kaikkea sydämen asenne, joka sanoo: ”Olen rikas, olen rikastunut, enkä tarvitse mitään”. Rikas ajattelee olevansa riippumaton kaikesta ja kaikista, eikä hänellä ole tarvetta vastaanottaa saati pyytää apua mistään tai keneltäkään. Köyhyys vastaavasti ei aina edellytä sitä, että elää virallisen köyhyysrajan alapuolella, ja joutuu taistelemaan kynsin ja hampain saadakseen jokapäiväisen leipänsä. Yleisesti ottaen köyhä tarvitsee muiden tukea ja apua, ja on usein jopa riippuvainen siitä. Lähtökohtaisesti köyhä tietää olevansa köyhä.

                      Vuorisaarna alkaa Jeesuksen sanoilla: ”Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta”. Hengessään köyhä ymmärtää, ettei hänellä itsellään ole mitään, mikä ”riittäisi” Jumalan edessä. Hän ei kuvittele olevansa kykenevä maksamaan itseään taivasten valtakuntaan, vaan tiedostaa olevansa täysin riippuvainen Jumalan hyvyydestä ja armosta. Hengessään köyhä on valmis nöyrtymään ja anomaan tuota armoa osakseen. Jumalan matematiikka on erilaista kuin meidän ihmisten, ja näin ollen ihmisestä tulee todella rikas vasta, kun hän ymmärtää ja tunnustaa oman köyhyytensä. Raamattu kehottaa neuvomaan rikkaita, etteivät nämä ylpeilisi ja laittaisi toivoaan epävarmaan rikkauteen – ainoa varma toivo ja turva kun on Jumalassa. Tämä neuvo on kultaakin kalliimpi, sillä rikkaan sydän on taipuvainen luottamaan kaikessa ajallisiin ja katoaviin rikkauksiin – siihen, mitä hänellä itsellään jo on.

                      Vaikka hengellinen ja aineellinen köyhyys ja rikkaus eivät aina kulje käsi kädessä, tuntuu käytäntö yleisesti ottaen tukevan Raamatun ajatusta siitä, että aineellisesti köyhän on helpompi tunnustaa hengellinen köyhyytensä kuin rikkaan. Rikkaan ihmisen ajatuksia ja ajankäyttöä ohjaa usein juuri raha, sen käyttäminen ja sen moninkertaistaminen. Köyhän on helpompi elää päivää kerrallaan. Köyhillä on usein myös konkreettisempi tarve huokaista Jumalan puoleen Isä meidän –rukouksen sanoin: ”Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme”.

                      Hengellisessä mielessä köyhäkin voi olla rikas, ja rikas voi olla todella köyhä. Oletko liian rikas taivasten valtakuntaan, koska sinulla on jo kaikkea, etkä tarvitse Jumalan apua elämääsi? Vai oletko tarpeeksi köyhä kääntyäksesi Jumalan puoleen – löytäen autuuden ja pääsyn taivasten valtakuntaan?