Blogi


 

Käytä aikasi oikein!

Jimmy Huhtala | 3.1.2018 9.25

Vuoden vaihtuessa teemme usein erilaisia uudenvuodenlupauksia tai päätämme muuten vaan korjata suuntaamme erilaisissa elämän asioissa. Joku aloittaa tipattoman tammikuun ja toinen aloittaa kuntosaliharrastuksen. Vuodenvaihde on eräänlaista tilinpäätöksen aikaa paitsi paperiasioissa, myös ja usein jopa etenkin oman elämän suhteen. Taas yksi vuosi takanapäin – miten käytin sen ajan elämästäni. Uusi vuosi edessä – mitä haluan tehdä sen aikana toisin, miten tahdon käyttää sen ajan. Lähtökohtaisesti haluaisimme käyttää elämämme – ja sen myötä myös aikamme – oikein ja viisaasti. Tähän myös veljemme Paavali meitä kehottaa kirjoittamassaan kirjeessä efesolaisille.

”Katsokaa siis tarkoin, kuinka vaellatte: ei niin kuin tyhmät vaan niin kuin viisaat. Käyttäkää aikanne oikein, sillä nämä päivät ovat pahoja. Sen tähden älkää olko järjettömiä, vaan ymmärtäkää, mikä on Herran tahto.” (Ef. 5:15-17)

Voimme vaeltaa joko niin kuin tyhmät tai niin kuin viisaat. Voimme käyttää aikamme joko oikein tai väärin. Voimme olla joko järkeviä tai järjettömiä. Voimme joko ymmärtää, mikä on Herran tahto tai vaihtoehtoisesti olla ymmärtämättä. Suotta ei Paavali kehota meitä katsomaan tarkoin sitä, miten vaellamme.

Paavali kirjoittaa, että nämä päivät ovat pahoja. Minulla ei ole mitään syytä olettaa, että nämä päivät, joita me elämme, olisivat jotenkin parempia kuin päivät Paavalin aikaan. Päinvastoin. Aika jota elämme, ei ole omiaan ohjaamaan meitä viisaaseen vaellukseen, oikeaan ajankäyttöön ja Herran tahdon ymmärtämiseen. Ympärillämme pyörii monenlaisia ”aikarosvoja”. Kumpaa pidät päivän aikana enemmän käsissäsi, älypuhelintasi vai Raamattuasi? Vietätkö vapaa-aikaasi enemmän television vai Jumalan kasvojen edessä? Keräätkö intohimoisemmin varallisuutta maalliselle vai taivaalliselle pankkitilillesi? Annatko aikaasi enemmän seurakunnassa palvelemiselle vai muulle mukavalle puuhastelulle? Kun katsot taakse jäänyttä vuotta, näetkö hukkaan heitettyä vai Jumalan tahdon mukaisesti käytettyä aikaa? Kun mietit alkanutta vuotta, tahdotko käyttää sen tyhmästi vai viisaasti?

Joskus puhutaan ”ajan säästämisestä”. Mitä ikinä sillä milloinkin tarkoitetaan, niin yksi asia on varma. Kun vuorokausi loppuu, yhtään tuntia ei ole jäänyt varastoon käytettäväksi seuraavana päivänä. Kun vuosi loppuu, yhtään kuukautta, viikkoa tai edes päivää ei löydy ”sukanvarresta pahan päivän varalle”. Kun tämä meille annettu elämä tässä ajassa kerran päättyy, meillä ei ole mahdollisuutta ilmaiseen uusintaan. Emme voi elää uudestaan niitä päiviä, jotka huomaamme käyttäneemme väärin. Siksi on tärkeää elää tämä päivä oikein ja viisaasti, ymmärtää Herran tahto ja elää siinä.

Jos huomaat käyttäneesi viime vuoden – tai vaikka koko vuosikymmenen – väärin, älä vaivu epätoivoon. Tee parannus! Pyydä Herralta apua ymmärtääksesi, mikä on Hänen tahtonsa sinun elämällesi, ja voimaa sen toteuttamiseen. Käytä tänään aikasi oikein ja vaella viisaasti. Kiinnitä huomiota siihen, millaisille asioille annat aikasi, mielenkiintosi ja voimavarasi.

En haasta ketään tekemään uudenvuodenlupauksia, mutta tahdon haastaa sinut vaeltamaan viisaasti, ja käyttämään oikein alkaneen vuoden 2018. Nämä päivät ovat ehkä pahoja, mutta Jumalan kanssa ne voidaan käyttää oikein, ja silloin ne ovat siunattuja!

Siunaten, Jimmy Huhtala