Blogi


 

Mikä riittää?

Veli-Matti Köykkä | 3.3.2017 9.29

Mikä riittää?

Äkkikuolema pysäyttää. Läheisen, nuoren ja terveen, työkaverin tai naapurin äkkikuolema pysäyttää jokaisen. Monet kysymykset pyörivät mielessä.  Miksi näin piti käydä? Mitenhän minun joskus käy? Moni pohtii myös hiljaisesti sitä, mitä on kuoleman jälkeen.Jos taivas ja helvetti on totta, niin jokainen haluaa itselleen hyvän tulevaisuuden ja pääsyn taivaalliseen ikuisuuteen. Oletko kanssani samaa mieltä? Mutta riittääkö siihen se, että minulla on nuhteeton maine? Riittääkö siihen se, että hoidin työni ja veroni? Riittääkö siihen se, että kunnioitin aina kirkollisia tapoja ja juhla-aikoja? Riittääkö taivaaseen pääsyksi se, että yritin elää oikein? Riittääkö siihen se, että myönnän joskus vähän lipsuneen asioissa, olenhan silloin kuitenkin rehellinen? Riittääkö siihen se, että minulla on Raamattu kirjahyllyssä, enkä ole koskaan pilkannut Jumalaa? Riittääkö siihen se, että vain olen? Haluan oikein huutaa: Kuka kertoo - mikä riittää?

Vastaus löytyy - riittääkö se?
Maailmassa on yksi henkilö, joka on palannut kuolemansa jälkeen kertomaan totuuden. Siksi mielestäni meillä on todella painava syy kuunnella tässä asiassa häntä. Hänen puheensa on dokumentoitu tarkasti ja ovat luotettavia. Se, mitä hän ennen kuolemaansa puhui ja teki, osoitettiin kuoleman ja ylösnousemuksen kautta todeksi. Muita ’guruja’ ja ismejä, minä en kyllä kuuntelisi. Koska vain sillä, joka omalla kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan vahvistaa sanansa, on minun mielestäni  painoarvoa. Hän on Jeesus Kristus – kuunnellaan häntä.

Taivas ja helvetti
Jeesuksen opetus taivaasta ja helvetistä on hyvin selvä. Hänen opetuksissaan on useita selkeitä faktoja siitä, että on vain kaksi päämäärää. Jumala kertoo siis meille Raamatussa asian selväksi – vastuu jää meille. On kyse ihmisen valinnasta.

Mikä riittää?
Jumala on Pyhä ja Vanhurskas, hänessä ei ole mitään valhetta, pimeyttä ja syntiä.  Hänen yhteyteen pääsee, vain hänen ehdoillaan.

Ehto yksi: Jokainen ihminen on syntinen ja mennyt pilalle – eikä kelpaa sen tähden Jumalalle. Synti täytyy jollain tavalla hyvittää. Tämän ehdon täytti Jeesus. Hän kuoli ristillä, meidän syntiemme edestä. Hän antautui kuolemaan rakkaudesta Sinuun ja minuun.

Ehto kaksi:
Ihmisen täytyy kääntyä Jumalan puoleen ja huutaa häntä avuksi. Tämä on kääntymistä, jossa tulee tiedostaa oma syntisyys ja se, että sinun omat hyvät teot, oma hyvä elämä, ei riitä Jumalalle todisteeksi sinun kelpoisuudesta iankaikkiseen elämään. Se on kääntymistä Jumalan puoleen, jossa tulee tiedostaa se, ettei myöskään sinun pahat tekosi, ole esteenä sille avulle, jota Jumala sinulle Jeesuksessa tarjoaa.

Ehto kolme:
Kun ihminen kääntyy Jumalan puoleen ja huutaa avuksi häntä hänen tulee uskoa siihen, että se, mitä Jeesus teki riittää. Raamattu sanoo hyvin selvästi: "Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut".  Jeesus sanoi itse: "Joka uskoo minuun, sillä on iankaikkinen elämä."  Sinun omat tekosi eivät koskaan riitä Jumalalle, mutta Jeesuksen antama uhri ristillä, se riittää. Se on armoa!

Mitä nyt?
Kun uskomme Jeesukseen, Jumala tekee meissä luomisihmeen. Meidän sisäinen olotilamme muuttuu  – tapahtuu uudestisyntymisen ihme.  Kun ihminen uskoo Jeesukseen,  Jumala antaa hänelle hänen menneisyytensä synnit anteeksi Jeesuksen tähden.  Ihminen saa lahjaksi pelastuksen.  Tulee sisäinen rauha, vapaus ja syyllisyys otetaan pois.

Kun uskomme Jeesukseen, meidän tulee rohkeasti kertoa se omalla suullamme ääneen. ”Jos sinä suullasi tunnustat Jeesuksen Herraksi ja uskot sydämessäsi että Jumala on hänen kuolleista herättänyt, niin sinä pelastut. Sillä sydämen uskolla tullaan vanhurskaaksi ja suun tunnustuksella pelastutaan.” Room 10:9-10

Kun uskomme Jeesukseen,  haluamme noudattaa  Raamatun opetusta ja otamme kasteen.  Kaste on symbolinen (ja myös konkreettinen) vanhan ja synnillisen elämän hautaus, jossa ihminen upotetaan kokonaan veteen ja josta hän nousee uuteen elämään Kristuksessa.  (Room 6: 1-14)

Kun uskomme Jeesukseen, se vaikuttaa niin, että haluamme olla säännöllisesti kristittyjen seurakuntayhteydessä. Seurakunnassa saamme hengellistä ruokaa ja tukea uskon elämään.

Olen usein tavannut ihmisiä, jotka kyllä haluaisivat Jeesuksen tuomat bonukset itselleen, mutta eivät ole valmiita sitoutumaan hänen opetuksiinsa.  Valitettavasti  se ei toimi.  Todellinen usko on rakkautta Jeesukseen ja hänen Sanansa innokasta tottelemista. Siksi uskon tunnustaminen, kaste ja seurakuntayhteys ovat ratkaisevia asioita. Niillä ei ansaita pelastusta, mutta ne varjelevat sen, mitä ihminen on Jumalalta lahjaksi saanut.  Se,  mitä Jeesus on tehnyt ristillä  riittää – uskotko sen? Jos uskot – toimi Jeesuksen sanojen mukaan, se riittää.

Veli-Matti Köykkä