Blogi


 

Miten kasvaa hengellisesti eteenpäin?

Veli-Matti Köykkä | 14.8.2016 9.35

Jokaisen ihmisen kohdalla fyysinen, henkinen ja tiedollinen kasvu on luonnollinen ja tärkeä osa elämää.

Monet meistä muistavat "mittatikun" joka saattoi olla lastenhuoneen seinällä tai mummolan ovenpielessä. Tähän mitta-asteikkoon sitten merkittiin kynällä päivämäärä ja viiva, joiden avulla seurattiin sitä, kuinka paljon lapsi oli kulloinkin kasvanut.  Ja voi sitä ihailun ja kehujen määrää kun senttejä kertyi joka vuosi lisää...


Kristityn elämässä tapahtuu kasvua ja kehitystä, joka näkyy siinä, että luonteemme ja elämäntapamme kasvavat kohti Kristuksen kaltaisuutta. Pietari kirjoittaa, että meidän tulee halukkaasti etsiä Sanan väärentämätöntä maitoa, jotta kasvamme sen kautta pelastukseen. (1 Piet 2:2)  Ilman ravintoa kukaan ei kasva. Siksi Raamatun sanan "syöminen" on välttämätön osa kristityn kasvua.

Sydämen ja elämän "maaperässä" saattaa kasvaa myös haitallisia ja myrkyllisiä asioita, joista kristityn tulee määrätietoisesti pyrkiä eroon.

Paavali kirjoittaa:  ”Kuolettakaa siis maalliset jäsenenne: haureus, saastaisuus, kiihko, paha himo ja ahneus, joka on epäjumalan palvelusta.”  (Kol 3:5)

”Tässä Paavali mainitsee asioita, jotka ovat ihmisolemuksen kuonaa,  ja hän puhuu niistä niiden koko rumuudessaan.  Ne ovat inhimillisen olemuksen vääristymiä ja Paavali käskee meidän kuolettaa ne,  tuhota ne täydellisesi laiminlyömisen avulla.  Jotkut asiat voi tuhota vain laiminlyömällä ne.   Jos kohtaamme ne, lisäämme niiden voimaa itsessämme.  On mieletöntä sanoa: rukoile niiden puolesta.
Kun ymmärrämme jonkun asian vääräksi, meidän ei pidä rukoilla sen puolesta,  sillä se vain kiinnittää mielemme siihen entistä lujemmin."

"Älä mietiskele sellaista asiaa hetkeäkään, vaan tuhoa se laiminlyömällä se täydellisesti.   Meidän asiamme ei ole helliä sellaisia tunteita, joiden näemme johtavan Paavalin tässä kohdassa mainitsemiin synteihin. Kukaan ihminen ei ole täysin immuuni  vaikuttteille ja jokainen tietää, mitä asioita ei saa ajatella tai edes rukoilla,  mitkä pitää vain päättäväisesti jättää huomioitta ja voittaa ne laiminlyömällä ne totaalisesti.”  (Lähetys Ystävät 1979, Oswald Chambers: Jokainen päiväni hänelle, s. 210)

Tässä Chambersin tekstissä on hyvin suoraviivainen neuvo näiden haitallisten rikkaruohojen pois kytkemiseen. Joskus se voi olla todella vaikeaa, mutta miten terveellistä se onkaan.

Terve kasvu tapahtuu vain perehtymällä ja tutustumalla siihen, kuka ja millainen meidän Herramme ja Vapahtajamme on. Pietari kirjoittaa: "Kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa". 2 Piet 3:18

Tässä Jeesuksen tuntemisessa on sitä upeaa ravintoa ja voimaa, jota jokainen tarvitsee oikeaan ja terveeseen kasvuun. Saakoon Hänen armonsa voima lisääntyä meidän jokaisen elämässä!

-vmk-